Hei og velkommen til min tomatblogg!

Denne bloggen er om mine erfaringer med tomater. Alt fra sådd, vekst, smak, str, og alt annet relevant tomatstoff. Det er også en beskrivelse av de tomatsortene jeg dyrker/har dyrket. Alle de frøekte sortene blir det høstet frø fra, og jeg er veldig interessert i å bytte tomatfrø med andre. Særlig gamle sorter er interessante. Jeg selger også frøoverskudd, hvis noen er interessert i detØnsker du kontakt med meg er mail adr:epelargon@gmail.comtirsdag 23. september 2014

Tomatåret 2014

Årets tomatsesong har vært fantastisk, værgudene har stått de fleste hageglade i bi, og det har åpenbart vært mange som har vært veldig fornøyd med solen og varmen. Det er iallefall ingen tvil om at mine tomater har vært veldig glad for denne sommeren.

Drivhus 7 juni 14Drivhus 19 juni- 1420140726_174802

For undertegnede har det nemlig vært en fantastisk tomatsesong. Plantene har vokst over all forventning, og aldri har jeg hatt et drivhus med mindre problemer som soppsykdom eller annet grums.

Og plantene har struttet og båret over evne alle sammen. Ja selv alle biffsortene jeg har prøvd i år har glimtet til med store flotte frukter, og det er ikke alltid like lett å få til. Bifftomater er som regel sene sorter og ikke minst trenger de mye varme og sol for å like seg. Så årets sommer har vært midt i blinken for dem, og noen av mine største bifftomater har veid helt opp mot 700 g.

Blandt de sortene jeg har testet i år så har jeg plukket ut noen her som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Det er sorter som enten har båret godt, har hatt en flott vekstmåte, eller har vært fantastisk smakfulle.  Og noen har også scoret på alle tre punktene.

Jeg har testet en ny microtomat som jeg synes var kjempegod. Micro Tom er jo den sorten jeg har prøvd før av microsortene. Den har en vakker og lubben vekstmåte, men smaken på frukten føler jeg har vært litt skuffende. Lite sødme har vært problemet.

Men i år har jeg prøvd Lille Lise, en sort som er kommer fra danske Tony Bülow, og denne har slått til på alle punkter. Sorten er vakker i vekstmåte, den bærer godt og den er ikke så plaget med soppsykdommer. Men det viktigste er smaken, den er nydelig! Så dette var kjempeflott for alle som ønsker seg en sort som ikke krever stor plass, eller veldig stor potte. Min Lille Lise ble dyrket i en pottestr på 4 l jord, og det holdt fint.

Blant sortene som har vært dekorative så har helt klart Fuzzy Wuzzy vunnet. Men sine lodne angorablader som har en grå/grønn farge og attpåtil frukt som er bicolor i rødt med gule flekker og striper er dette en plante som alle vil legge merke til. Smaken er også nydelig, og planten blir ikke så høy, men den bærer enormt! Ergo også en plante for de som ikke har all verdens plass, men ønsker en plante som bærer godt, og som også er et lite skue i seg selv.

DSC_0050 

Den vakreste tomaten av årets avling må bli Lemon tree. Hvem kan motstå en tomatplante som ser ut som den bærer vakre sitroner. For det er akkurat det denne planten gjør, fruktene ser ut som de friskete sitronene, både i farge og form. Og smaken er også frisk med innslag av det syrlige. Jeg synes den var supergod, så dette har vært en gledelig smaksprøve for meg i år. Veldig mange av disse ble til en vakker og nydelig gul ketchup, det passet de supert til.

Lemon treeKetchup

Lime green salad har også vært et deilig beskjentskap, nydelig smak og vakker limegrønn farge på frukten. Planten har også en liten og nett vekstmåte, så dette er også en god sort for de med dårlig plass f.eks.

DSC_0003

Blant biff-sortene så går nok Black Brandywine av med seieren i år. Den var overraskende tidlig moden, og smaken var nydelig! Overhodet ikke melen slik bifftomater har lett for å være, men det er alltid viktig å høste bifftomatene akkurat når de er klare. Blir de hengende for lenge, blir de ofte melene og litt bløte. Purple passion er også en vinner. De bar utrolig mye ,men har ca 3 uker senere moden frukt enn Black Brandywine, men har du drivhus er dette ikke noe problem.

DSC_0020

Jeg får ofte spørsmål fra de som ønsker å bestille frø fra meg om hvilken sorter jeg tror kan passe på friland, drivhus osv. Så i år kommer jeg til å skrive noen forslag til gode sorter for litt forskjellige forhold på frølisten min. Da kan alle ta en titt der, hvis de ikke ønsker å gå igjennom hver sort på listen

Frølisten kommer i slutten av september, da er alle frøene mine gjæret, tørket og klare, og da blir listen lagt ut her på bloggen. Jeg håper mange har funnet inspirasjon i å lese om årets sorter, og ikke minst for alle som ikke har prøvd å så egene tomater så oppfordrer jeg alle til å prøve, dette er så enkelt at alle kan klare det . Og ikke minst er det gøy og sunt!

Min påstand er, det finnes en tomatsort for alle!

Tomatcollage

2 kommentarer:

  1. Tomatbloggen din har vært til stor glede og inspirasjon :) Tusen takk for den. Nå gleder jeg med til frølista kommer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Turid. Alltid koselig å få så hyggelige tilbakemeldinger fra deg, flott at bloggen kan inspirere og glede :D

      Slett