Hei og velkommen til min tomatblogg!

Denne bloggen er om mine erfaringer med tomater. Alt fra sådd, vekst, smak, str, og alt annet relevant tomatstoff. Det er også en beskrivelse av de tomatsortene jeg dyrker/har dyrket. Alle de frøekte sortene blir det høstet frø fra, og jeg er veldig interessert i å bytte tomatfrø med andre. Særlig gamle sorter er interessante. Jeg selger også frøoverskudd, hvis noen er interessert i detØnsker du kontakt med meg er mail adr:epelargon@gmail.comfredag 4. oktober 2013

Tomatåret 2013

Tomatåret 2013 har vært preget av et nydelig vær. Endelig kom den sommeren vi hadde ventet på her på Østlandet i mange-mange år og i min kommune hadde vi det beste sommerværet på 15 år. Våren var allikevel kald og det førte nok med seg at hele sesongen ble noe forsinket, noe som ikke gjaldt bare tomatene med alt av blomstring, frukt og bær i hagen. Men trøsten var at dette ikke bare gjaldt meg, men mange andre jeg har snakket med.

DSC_0017

Uansett, i år ble det sådd 45 sorter tomater, 3 stk var sorter jeg har prøvet før. Ergo var det 42 helt nye typer som kom i jorden. Av de 42 sortene var det 1 som aldri spiret, 1 som døde før den kom ut i drivhuset. Og 2 stk som ikke bar frukt i det hele tatt. De var antageligvis så sene sorter at de ikke rakk det. Men 38 nye typer har nå blitt omtalt på bloggen min.

I år prøvet jeg noe nytt, nemlig å plante tomatene i 50/50 med torv og jord. Jeg var noe skeptisk ,men fikk gode råd fra en gartner som sa et det var en god blanding. Jeg brukte skikkelig torv, ikke huminal kjøpt på Plantasjen. Men torv fra LOG.

Torven må vannes ut for å kunne brukes, så det ble litt ekstra jobb når alt skulle plantes, men det var et supert medium å ha tomatplanter i så jeg er superfornøyd med den løsningen. Helt klart noe jeg skal satse på videre.

DSC_0012DSC_0010

Plantene har blitt gjødslet med hønsegjødsel, økologisk fullgjødsel, kalksalpeter, aske + litt knust eggeskall gravet ned i jorden. Og dette har fungert fint. Plantene har vært friske og fine, men på slutten av sesongen kommer som vanlig gråskimmelsoppen, noe som selvsagt henger sammen med kjøligere netter og mer fuktighet. En vifte hjelper mye på, god lufting og ikke minst plukking av bladverk og evt. frukt som har blitt smittet. Så det ble ikke så store angrepet som gjorde noe særlig skade på selve avlingen min.

Så til årets favoritter. Det er så vanskelig å velge, derfor har vil jeg sette opp favoritter når det gjelder smak, og favoritter når det gjelder utseende. Det er nemlig ikke alltid slik at vakker frukt og plante smaker like godt og visa versa.

DSC_0009

De som bar vakrest frukt og/eller hadde nydelig bladverk var:

 • Tigerette, som fikk nesten selvlysende limegrønt bladverk og frukter som var bicolor i oransje, gult og rødt. En lekkerbisk.
 • Indigo rose, bærer en utrolig spesiell frukt som blir blå/lilla før den modnes. Når den er moden vil den være orange i enden av tomaten, men fremdeles ha den lilla/blå fargen på store deler av tomaten. For at den skal bli mest mulig blå/lilla trenger frukten å få mye sol på seg, så rydd unna bladverk.
 • Half black cherry har mye av de samme egenskapene som Indigo rose. Men her blir halve tomaten blå/lilla mens resten blir orangefarget. Smaken er også litt bedre på denne sorten, litt mer sødme (synes jeg)
 • Angora supersweet har et bedårende loddent bladverk i grå/grønt, planten er så vakker at man nesten ønsker å klappe den.

Årets smaksvinnere er:

 • Kiwi, en fantastisk bifftomat med herlig grønn farge og en smak som er himmelsk
 • Mei Wei, nydelig cherrytomat med søt og god smak. Sukkertøytomat!
 • Oziris, spennende tomat og nydelig smak
 • Ukrainian purple, rik og fyldig smak
 • Bicolor cherry, søt og god.
 • Zolotoj Rybka, bæraktig og fantastisk smak
 • Pale perfect purple, nydelig smak
 • Toftegaarden sortstripet, spennende tomat, fantastisk smak
 • Sacher, rik, fyldig og veldig god.

Dette er de som ble min favoritt i år, men jeg synes jo alle sortene stort sett er gode. Noen passer best i sauser, noen passer godt i salaten, mens andre er så gode at man bare må nyte de som de er. Jeg hadde også Sprite i år, som jeg nesten har vært eneste år, og den er nok fremdeles min store favoritt, sødmen i den tomaten er nesten ubeskrivelig.

I år har jeg også laget en egen matblogg, mat og plantegleder, hvor jeg har lagt ut en del oppskrifter på hva jeg bl.a. bruker alle mine tomater til. Det er jo ikke alltid like lett å få spist opp alt når modningen eksploderer, og det er tomater overalt. Men med litt kløkt og koking så kan det bli mange go`saker som man kan kose seg med utover vinteren.

Så herved er årets sesong slutt, og jeg er kjempefornøyd. Jeg håper du også hadde en flott tomatsesong, og nå kan vi jo bare begynne å glede oss til neste år.

Chili, tomat 4 sept -13

Tomathilsen fra Elisabeth.

2 kommentarer:

 1. Takk for en spennende sesong meg dine nye tomater. Gledet meg hver gang du har lagt ut nye sorter.
  Vi hadde også en utrolig tomatsesong hvor frøene til våre planter stammer fra deg.
  Håper å kunne kjøpe noen ny frø til neste år.

  Hadde vært veldig fint med enda flere bilder fra planter som bærer tomatene og hvordan du jobber i drivhuset ditt.

  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du har hatt nytte og glede av både tomatfrøene og i årets tomatoppdateringer fra meg. Jeg skal prøve å få med meg noen bilder av hele planten til neste sesong, iallefall de som har interessante vekstmåter eller bladverk.
   Det kommer snart ut en ny frøliste med mange nye spennende sorter, håper du finner noen du vil prøve til neste år der :)

   Slett